ZAGREB, 20. svibnja 2020. – Članovi Zakladnog vijeća Fonda 5.5 za kriznu podršku nakon potresa, i predstavnici SOLIDARNE – zaklade za ljudska prava i solidarnost, jutros su u Radničkom domu u Zagrebu predstavili rezultate javnog poziva Fonda 5.5. za kriznu podršku nakon potresa. Temeljem javnog natječaja koji je bio otvoren od 15. do 29. travnja, dodijeljeno je ukupno 48 potpora za socijalno najugroženija kućanstva u ukupnom raspoloživom iznosu od 706.400 kuna, a prosječna vrijednost potpore po kućanstvu je 14.716 kuna. Potpore za popravak materijalne štete dobilo je 41 kućanstvo, dok je sedam kućanstava dobilo potpore za najam stana. U 48  kućanstva koja su dobila financijsku potporu živi ukupno 132 ljudi, od čega 37 djece, 18 osoba s invaliditetom, te 21 osoba s kroničnom ili teškom bolesti. Iz Fonda 5.5 podržani gotovo svi prijavitelji s mjesečnim primanjima koja su ispod imovinskog praga navedenog u Pravilniku Fonda, od 1.800 kn po članu kućanstva.

U dva tjedna otvorenog javnog poziva, od 15. do 29. travnja, za podršku iz Fonda 5.5 prijavilo se čak 189 zagrebačkih kućanstava. Zakladno vijeće Fonda razmotrilo je sve valjane prijave, te ih rangiralo u skladu s unaprijed određenim kriterijima. Prioritet za dodjelu sredstava imala su socijalno ugrožena kućanstva – ona s prosječnim mjesečnim prihodom manjim od 1.800 kuna po članu kućanstva, odnosno 2.500 kuna za samačka kućanstva – posebice obitelji s djecom, te kućanstva koja čine, ili koja uključuju, starije osobe ili osobe s invaliditetom ili kroničnim bolestima. Kao socijalno najugroženije, Zakladno vijeće Fonda označilo je ukupno 79 kućanstava s mjesečnim primanjima do 2.250 kuna po članu kućanstva. Da bi se pokrile sve potrebe svih navedenih kućanstava, bio bi potreban 1,1 milijun kuna. S obzirom na činjenicu da je iz Fonda 5.5 već dodijeljeno 706.400 kuna za 48 kućanstava, za pokrivanje još 31 kućanstva koje ispunjava sve kriterije potrebno je dodatnih 393.600 kuna.

Stoga je za ta kućanstva, u kojima živi 79 ljudi, 14 djece, 6 osoba s invaliditetom, te 14 osoba s kroničnim ili teškim bolestima pokrenuta nova humanitarna akcija Fonda 5.5. Građani i tvrtke koje žele pomoći, svoj doprinos mogu dati uplatom na žiro račun Zaklade SOLIDARNA IBAN HR2424020061500078406, s opisom plaćanja “Za Fond 5.5” i pozivom na broj 03-2020. Za uplate iz inozemstva SWIFT je ESBCHR22. Detalji ovdje.

Rezultate Fonda 5.5 na konferenciji za medije predstavili su članovi Zakladnog vijeća Fonda koje je donijelo odluku o dodjeli financijskih potpora – psihologinja i stručnjakinja za socijalni rad prof. dr. sc. Marina Ajduković, arhitektica i povjesničarka umjetnosti doc. dr. sc. Zrinka Paladino i tajnik SOLIDARNE Ivan Blažević – te upraviteljica SOLIDARNE Marina Škrabalo. Iz Amsterdama su se video-porukom javile i članice inicijative „Zagreb Earthquake Relief“ – Anamarija Užbinec, Anja Herceg, Sara Juričić i Dora i Jana Zane – koje su crowdfunding kampanjom prikupile prvotni iznos od 620.000 kuna kojim je Fond osnovan.

Osim sredstava kojima je Fond osnovan, „Zagreb Earthquake Relief“ i SOLIDARNA su za vrijeme trajanja javnog poziva prikupili dodatnih 86.400 kuna (od čega 15 tisuća kuna putem KEKS Pay aplikacije Erste banke), te osigurali i donaciju namještaja korisnicima Fonda od tvrtke IKEA.

Kako bi osnivači Fonda – crowdfunding inicijativa „Zagreb Earthquake Relief“ i Zaklada SOLIDARNA – osigurali da sredstva dođu do onih kojima je to doista najpotrebnije, Zakladno vijeće koje je donijelo odluku o dodjeli potpora su, uz tajnika SOLIDARNE Ivana Blaževića te članice inicijative Janu Zane i Saru Juričić, činile i stručnjakinja za socijalni rad i psihologinja prof dr. sc. Marina Ajduković te arhitektica i povjesničarka umjetnosti doc. dr. sc. Zrinka Paladino.