Otvoren je javni poziv za dodjelu financijskih potpora iz Fonda 5.5 kojim će se najugroženijima uslijed potresa u Zagrebu dodijeliti 620 tisuća kuna prikupljenih crowdfunding kampanjom Zagreb Earthquake Relief.

ZAGREB, 15. travnja 2020. – Građanska inicijativa pet Zagrepčanki koje žive i rade u Amsterdamu, Anje Herceg, Sare Juričić, Anamarije Užbinec i Dore i Jane Zane, i SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost osnovali su Fond 5.5 za kriznu pomoć nakon potresa. Osnovna svrha Fonda 5.5 je pružanje krizne financijske podrške socijalno ugroženim građankama i građanima Zagreba koji su se zbog potresa našli u krajnjoj nesigurnosti i oskudici, a podrška koja im je trenutno na raspolaganju ne odgovara na njihove egzistencijalne potrebe.

Putem otvorenog poziva koji traje do 29. travnja, iz Fonda 5.5 će se najugroženijima uslijed potresa dodijeliti minimalno 620 tisuća kuna koje su članice inicijative prikupile crowdfunding kampanjom Zagreb Earthquake Relief. Građanke i građani Zagreba sredstva će moći iskoristiti za hitne popravke materijalne štete ili za jedan do tri mjeseca najma stana.

Snažni potres magnitude 5.5 po Richteru 22. ožujka je brojnim kućanstvima u Zagrebu i okolici život okrenuo naglavačke. S obzirom na činjenicu da zbog pandemije koronavirusa nisu mogle iz Nizozemske doletjeti u Hrvatsku i pomoći na terenu, pet mladih Zagrepčanki je istog dana pokrenulo crowdfunding kampanju tijekom koje su uz pomoć više od četiri tisuće donatora prikupile čak 173 tisuće eura, odnosno oko 1,3 milijuna kuna. Od ukupno prikupljenog iznosa, njihova je inicijativa dio sredstava donirala Petrovoj bolnici za kupnju medicinske opreme, dok je s ostatkom sredstava, u suradnji sa Zakladom SOLIDARNA, osnovan Fond 5.5.

Prioritet Fonda su socijalno ugroženi pojedinci i obitelji te ostale ranjive skupine.

Za financijsku potporu iz Fonda 5.5 mogu se prijaviti: obitelji s djecom (prednost imaju jednoroditeljske obitelji ispodprosječnih prihoda), staračka kućanstva (s jednim ili više članova), osobe s invaliditetom ili kroničnim bolestima, te kućanstva koja uključuju i osobe s invaliditetom, kronično bolesne ili stare i nemoćne osobe. Ostali uvjeti za prijavu su da prijavitelji imaju prebivalište ili boravište u Gradu Zagrebu, da nemaju adekvatne uvjete za stanovanje uslijed teških oštećenja u potresu niti drugih izvora financijske i stručne podrške za zadovoljenje prepoznatih hitnih potreba, te da se tražena potreba za pomoći ne može zadovoljiti u potrebnom roku putem službenog sustava sanacije šteta, kao i da nije u koliziji s procjenom statičara. Prioritet Fonda će dakle biti socijalno ugroženi pojedinci, obitelji i pripadnici ranjivih skupina koji imaju hitne i neophodne potrebe, te oni koji nemaju druge izvore prihoda i podrške na raspolaganju. Maksimalni iznos pojedinačne potpore iz Fonda je 20 tisuća kuna, a građanke i građani čije su kuće ili stanovi označeni žutom naljepnicom mogu dobiti potporu za hitne popravke materijalne štete, dok oni čije su kuće ili stanovi označeni crvenom naljepnicom mogu dobiti potporu za jedan do tri mjeseca najma stana.

Fondom 5.5 upravlja Zakladno vijeće Fonda, koje razmatra valjane prijave, dok odluku o dodjeli sredstava iz Fonda potvrđuje Zakladna uprava Zaklade SOLIDARNA na temelju prijedloga Zakladnog vijeća. Članovi Zakladnog vijeća su psihologinja i stručnjakinja za socijalni rad prof. dr. sc. Marina Ajduković, arhitektica i povjesničarka umjetnosti doc. dr. sc. Zrinka Paladino, tajnik Zaklade SOLIDARNA Ivan Blažević, te članice inicijative Zagreb Earthquake Relief Jana Zane i Sara Juričić.

Potencijalni korisnici Fonda za podršku se mogu prijaviti popunjavanjem obrasca kojeg mogu pronaći na web stranici zagrebpotres.com, te slanjem obrasca i sve potrebne dokumentacije na e-mail fond5.5@solidarna.hr, poštom na adresu Zaklade SOLIDARNA (Trg kralja Petra Krešimira IV br. 2, II. kat, 10 000 Zagreb) ili porukom na Facebook stranici “SOLIDARNA - zaklada za ljudska prava i solidarnost”, najkasnije do 29. travnja u 23:59.

Pokrenuta humanitarna akcija prikupljanja dodatnih sredstava

Za vrijeme trajanja otvorenog poziva, od 15. do 29. travnja, Fond 5.5 će i dalje biti otvoren za donacije te će se u tom razdoblju odvijati humanitarna akcija prikupljanja dodatnih financijskih sredstava. Cilj je uz pomoć novih donacija pružiti pomoć još većem broju ugroženih zagrebačkih kućanstava. Svi koji žele pomoći, svoj doprinos mogu dati uplatom na žiro račun IBAN HR2424020061500078406 otvoren u Erste banci. Uplate na žiro račun glase na: SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Trga kralja P. Krešimira IV br. 2, 10000 Zagreb, OIB: 77689629939 s opisom plaćanja “Za Fond 5.5”. Za uplate iz inozemstva SWIFT je ESBCHR22.

Pravilnik o dodjeli sredstava s detaljnim informacijama o kriterijima i rokovima javnog poziva, kao i obrazac za prijavu i sve ostale bitne informacije, zainteresirani mogu pronaći na web stranici Fonda 5.5.