Fond 5.5 za kriznu podršku nakon potresa će u srijedu, 20. svibnja objaviti rezultate javnog poziva za dodjelu financijskih potpora iz Fonda. Nakon opsežnog i zahtjevnog procesa provjere valjanosti prijava, te obrade i sortiranja dokumentacije, Zakladno vijeće u završnom je procesu prolaska kroz prijave te će u idućim danima donijeti finalne odluke. Osim objave anonimiziranih rezultata na web stranici zagrebpotres.com i solidarna.hr, svim prijaviteljicama i prijaviteljima  ćemo poslati izravan mail kojim ćemo ih obavijestiti jesu li dobili potporu ili ne. Ovim putem također želimo svima zahvaliti na strpljenju.

Podsjetimo, za podršku iz Fonda 5.5 se do isteka roka, u ponoć u srijedu 29. travnja, prijavilo čak 189 zagrebačkih kućanstava. Naši volonteri su do danas odgovorili na 650 poziva na naš besplatni telefon, a na naš mail fond5.5@solidarna.hr pristigla su čak 4.122 dokumenta u 1.011 mailova. Dokumentacija je, kao što je vidljivo, bila brojna i složena, zaprimljen je velik broj prijava, a osnivači Fonda i Zakladno vijeće koje će donijeti odluku žele, naravno, biti potpuno sigurni da će pravično raspodijeliti sredstva, u skladu s kriterijima postavljenima u Pravilniku o dodjeli financijskih potpora iz Fonda 5.5.

Kao što smo i ranije naglašavali, osnovna svrha Fonda 5.5 je pružanje podrške socijalno ugroženim kućanstvima koja su se zbog potresa našli u krajnjoj nesigurnosti i oskudici, a podrška koja im je bila na raspolaganju nije odgovarala na njihove egzistencijalne potrebe. Prioritet za dodjelu sredstava će, dakle, u skladu s Pravilnikom, imati socijalno ugrožena kućanstva – ona s prosječnim mjesečnim primanjima manjima od 1.800 kuna po članu kućanstva, odnosno 2.500 kuna za samačka kućanstva – posebice obitelji s djecom, te kućanstva koja čine, ili koja uključuju, starije osobe ili osobe s invaliditetom ili kroničnim bolestima.

Maksimalni iznos pojedinačne potpore iz Fonda je, podsjećamo, 20 tisuća kuna. Kućanstva čije su kuće ili stanovi označeni žutom naljepnicom mogu dobiti potporu za hitne popravke materijalne štete, dok oni čije su kuće ili stanovi označeni crvenom naljepnicom mogu dobiti potporu za jedan do tri mjeseca najma stana.