29. prosinca 2020. Sisačko-moslavačku županiju pogodio je potres razorne magnitude od 6.3 po Richterovoj ljestvici. U sućuti i solidarnosti s građanima i građankama Petrinje i okolnih mjesta koji su u potresu izgubili život i svoje bližnje, te svima koji su stradali, Fond 5.5 za kriznu podršku nakon potresa istog je dana pokrenuo hitnu donatorsku akciju prikupljanja sredstava. U prva je dva dana prikupljeno 5.5 milijuna kuna s trendom rasta donacija kao i povjerenja građana u transparentno izvještavanje o hitnim aktivnostima koje je tim Fonda 5.5 odmah poduzeo kako bi podržao volontere na terenu i hitno zbrinjavanje građana.

Temeljem brze procjene terenskih potreba, a u konzultacijama sa širokim spektrom humanitarnih aktera na terenu te tijelima državne i lokalne samouprave, oblikovan je Program krizne podrške (priložen ispod teksta) koji pruža okvir za humanitarno djelovanje Fonda 5.5 u SMŽ tijekom narednih mjeseci akutne krize, ali i tijekom cijele 2021. godine.

Svrha programa je pružanje podrške procesima hitnog zbrinjavanja, stabilizacije, održive obnove i oporavka pojedinaca, obitelji i zajednica, posebno onih koji pripadaju socijalno najugroženijim skupinama uz praćenje dinamike krize i kriznog odgovora – od, u početnoj fazi hitnog zbrinjavanja, preko stabilizacije kao preduvjeta da bi se mogao dogoditi oporavak kao krajnji cilj. Sva prikupljena sredstva bit će usmjerena na socijalno ugrožene stradalnike s područja Sisačko- moslavačke županije uz maksimalnu transparentnost u djelovanju Fonda 5.5 tijekom cijelog trajanja akcije prikupljanja i distribucije sredstava. U prvom redu, to su siromašne samačke staračke obitelji te siromašne obitelji koje skrbe o ranjivim članovima – djeci, starijima, nemoćnima i osobama s invaliditetom te osobama s kroničnim bolestima.

Djelovanje Fonda 5.5, temeljem Programa krizne podrške, podijeljeno je u dvije faze:

Podrška u kriznom zbrinjavanju i stabilizaciji (40%-45%* sredstva)

  • Donacije kriznih stambenih objekata adekvatne kvalitete;
  • Dopunske financijske donacije za oko 500 socijalno ugroženih kućanstava (do 4000 kuna po kućanstvu);
  • Brze donacije u robi i uslugama male vrijednosti putem Zaklade ZAMAH kao operativne organizacije na terenu;
  • Objedinjene nabave i direktna distribucija deficitarne robe putem mreže terenskih kontakata.

Podrška u održivoj obnovi i oporavku (60%-55% sredstva*)

  • Okupljanje stručnjaka i razrada modela ulaganja u održivu obnovu nakon potresa u SMŽ;
  • Ogledni donatorski program ulaganja u održivu obnovu - trajna stambena rješenja za cca 20-50 kućanstava, uzimajući u obzir urbanističko planiranje;
  • Mapiranje prilika za podršku socio-ekonomskom osnaživanju socijalno ugroženih pojedinaca i obitelji jačanjem razvojnih kapaciteta lokalnih zajednica;
  • Ulaganje znanja i max. 10% prikupljenih sredstava (tzv. seed money) u lokalne partnerske razvojne inovacije koje doprinose socijalnoj i ekonomskoj revitalizaciji zajednice i osnaživanju socijalno ugroženih pojedinaca i obitelji.

* postoci ovise o finalnom ukupnom iznosu donacija, te realnosti kriznih potreba   stradalih sugrađana i sugrađanki.


Sve detalje o organizacijskoj i upravnoj strukturi fonda te strategiji fonda možete pronaći u dolje priloženom Programu krizne podrške Fonda 5.5.

Za sve informacije o tome kako donirati, molimo vas da posjetite stranicu o donacijama.

Sve daljnje informacije o prikupljanju i distribuciji sredstava Fonda 5.5 pratite na www.fond55.org ili Facebook stranici Solidarne.

Fond 5.5 Program krizne podrške nakon potresa
Kliknite za download cjelovitog Programa krizne podrške nakon potresa (12 stranica).