Snažni potres magnitude 5.5 po Richteru 22. ožujka je brojnim kućanstvima u Zagrebu i okolici život okrenuo naglavačke. S obzirom na činjenicu da se zbog pandemije koronavirusa nisu mogle iz Nizozemske vratiti u Hrvatsku i pomoći na terenu, pet mladih Zagrepčanki je istog dana pokrenulo crowdfunding kampanju tijekom koje su uz pomoć više od četiri tisuće donatora prikupile čak 173 tisuće eura, odnosno oko 1,3 milijuna kuna.

Od ukupno prikupljenog iznosa, njihova je inicijativa dio sredstava donirala Petrovoj bolnici za kupnju medicinske opreme (623 tisuće kuna), dok je s ostatkom sredstava, u suradnji sa Zakladom SOLIDARNA, osnovan Fond 5.5 (632 tisuće kuna).

Naknadnim donacijama u Fond 5.5 ukupno je prikupljeno preko 1.3 milijuna kuna. S tim sredstvima otvoren je javni poziv za dodjelu financijskih potpora iz Fonda 5.5 kojim se najugroženijima uslijed potresa, točnije 79 kućanstva u Zagrebu, dodijelio sav iznos prikupljenih sredstva.

Za financijsku potporu iz Fonda 5.5 mogli su se prijaviti: obitelji s djecom (prednost imaju jednoroditeljske obitelji ispodprosječnih prihoda), staračka kućanstva (s jednim ili više članova), osobe s invaliditetom ili kroničnim bolestima, te kućanstva koja uključuju i osobe s invaliditetom, kronično bolesne ili stare i nemoćne osobe. Ostali uvjeti za prijavu su da prijavitelji imaju prebivalište ili boravište u Gradu Zagrebu, da nemaju adekvatne uvjete za stanovanje uslijed teških oštećenja u potresu niti drugih izvora financijske i stručne podrške za zadovoljenje prepoznatih hitnih potreba, te da se tražena potreba za pomoći ne može zadovoljiti u potrebnom roku putem službenog sustava sanacije šteta, kao i da nije u koliziji s procjenom statičara.

Prioritet Fonda je dakle bio: socijalno ugroženi pojedinci, obitelji i pripadnici ranjivih skupina koji imaju hitne i neophodne potrebe, te oni koji nemaju druge izvore prihoda i podrške na raspolaganju. Maksimalni iznos pojedinačne potpore iz Fonda bio je određen na 20 tisuća kuna, te su građanke i građani čije su kuće ili stanovi bili označeni žutom naljepnicom mogli dobiti potporu za hitne popravke materijalne štete, dok oni čije su kuće ili stanovi označeni crvenom naljepnicom mogli su dobiti potporu za jedan do tri mjeseca najma stana.

Raspodjela sredstava (Zagreb Earthquake Relief i Fond 5.5)