• Prof. dr. sc. Marina Ajduković
  Marina Ajduković
 • Dr. sc. Zrinka Paladino
  Zrinka Paladino
 • Ivan Blažević
  Ivan Blažević
 • Jana Zane
  Jana Zane
 • Sara Juričić
  Sara Juričić

Prof. dr. sc. Marina Ajduković

Marina Ajduković

Prof. dr. sc. Predsjednica Zakladnog vijeća

Prof. dr. sc. Marina Ajduković, psihologinja, radi na Studiju za socijalni rad Pravnog fakulteta u Zagrebu. Godinama se kao znanstvenica i aktivistica bavi siromaštvom, nasiljem u obitelji i partnerskim odnosima, pravima djece i mentalnim zdravljem.  Jedna je od članica osnivača udruge civilnog društva Društvo za psihološku pomoć, koje od 1993. do danas razvija programe i pruža usluge pojedincima, obiteljima i zajednicama pogođenima krizom. Do sad je bila aktivno uključena kao stručnjakinja u sve značajne društvene događanje od Domovinskog rata do izbjegličke krize. Sudjelovala je u izgradnji kapaciteta lokalnih stručnjaka za psihosocijalno zbrinjavanje populacija pogođenih krizama u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Ukrajini i Kolumbiji. Objavila je preko 200 znanstvenih i stručnih radova od kojih valja izdvojiti knjigu Psihosocijalna podrška u kriznim situacijama velikih razmjera (Hrvatski Crveni križ, 2016).

“U svom dugogodišnjem radu doživjela sam mnogo puta da je solidarnost i humanost jedan od ključnih izvora podrške za vrijeme krize i  oporavka nakon krize. U tim trenucima je ključno da prava pomoć dođe čim prije onima kojim najviše treba i to na pravi način. Zbog toga se priključujem Fondu jer omogućava upravo to. Napukle su i srušene kuće i stanovi, ali ne i briga za postradale. Svaka pomoć je u ovim trenucima važna.”


Dr. sc. Zrinka Paladino

Zrinka Paladino

Doc. dr. sc. Članica Zakladnog vijeća

Dr.sc. Zrinka Paladino rođena je 31.12.1972. godine, diplomirana je inženjerka arhitekture s doktoratom iz povijesti umjetnosti te docentica na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Do 2017. godine bavila se zaštitom spomeničke baštine u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba, a danas samostalno radi u poduzeću Z.J.L.J., kolumnistica je portala Telegram i autorica većeg broja znanstvenih i stručnih radova te četiriju knjiga vezanih uz zagrebačku arhitektonsku baštinu. Najvažnije od sveg navedenog, majka je troje djece.

“Priključujem se Fondu koji je nužan kao izraz solidarnosti i želje da se pomogne potrebitima u teškim trenucima koji su nas zadesili, s motivacijom da na najefikasniji način pomoć dođe do onih kojima je zaista najpotrebnija. Srećom, nemam dosadašnjih iskustava s ovakvim katastrofama i nadam se da ih nitko od nas više nikad neće iskusiti.”


Ivan Blažević

Ivan Blažević

Solidarna

Tajnik Zaklade SOLIDARNA, prvi ambasador White Ribbon pokreta u RH i voditelj Fonda #SPASIME. Također djeluje kao producent SOLIDARNE, naročito humanitarnih događaja poput Top Liste Regionalista, od kojeg je sav prihod išao za stipendije djeci u Hrvatskoj, kampanje za Fond #SPASIME za hitnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja ili pak kampanje Nisi sama – ideš s nama kojoj je cilj bio prikupiti sredstva za osiguranje besplatnog taksi prijevoza ženama oboljelima od malignih bolesti.  Sudjelovao je i u organizaciji više od 30 prosvjeda u Hrvatskoj, primjerice Hrvatska može bolje, Za Satiru Spremni te Pravda za djevojčice. Ivan je otac jedne kćeri te je u mladosti, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao izbjeglica živio na Zapadu. U rad Fonda 5.5 unosi svoje iskustvo direktnog rada sa žrtvama kršenja ljudskih prava te iskustvo organizacijskog managementa neprofitnih fondova.

"Nisam mogao reći ne ovakvoj prilici i veseli me što mogu pružiti svoje znanje i rad u ovakav oblik pomoći mojim sugrađankama i sugrađanima. Uz ovakav tim u Zakladnom vijeću, donatori mogu biti sigurni da će pomoć doći do najpotrebitijih..”


Jana Zane

Jana Zane

MSc Socijalne Psihologije Zagreb Earthquake Relief

Jana, rođena 1993. u Zagrebu, završila je preddiplomski studij psihologije pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te je 2018. diplomirala socijalnu psihologiju na VU University Amsterdam. Od studenog 2018. radi kao konzultantica za korporacijska društva i državne organizacije u sektoru tehnoloških inovacija. Jana pomaže europskom poduzetništvu tako što piše i provodi EU projekte fokusirane na rast i razvoj startupova.

“U nedjelju kada sam čula za potres u Zagrebu, nešto u meni me natjeralo na akciju - u roku od nekoliko sati nas 5 smo gotovo instinktivno pokrenule kampanju. Iako sam tijekom studija volontirala, do sada nisam bila jedan od pokretača veće akcije. Smatram da je u trenutcima opće nesigurnosti bitno dati sve od sebe kako bismo se kao društvo što prije oporavili. Trenutno ne može biti previše akcija i donacija za Zagreb, svaka, pa i najmanja pomoć je dobrodošla, te se nadam da će i naš Fond 5.5 nekome olakšati tešku situaciju.”


Sara Juričić

Sara Juričić

Zagreb Earthquake Relief

Sara je završila preddiplomski studij filmske i kazališne produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te od 2016. živi i radi u Amsterdamu u području filmske i festivalske produkcije. Trenutačno koordinira jedan od programa na filmskom festivalu u Rotterdamu u kojem pomaže filmskim profesionalcima pronaći kreativne i financijske partnere za razvoj dugometražnih filmskih projekata.

“U nedjelju 22. ožujka probudio me tatin poziv u 6:35 - poklopila sam i par sekundi nakon toga sam pokušavala shvatiti - je li se ovo zaista dogodilo? Od svega je najgori bio osjećaj nemoći - ti si ovdje, a svi su tamo. Uslijed situacije, ne možeš doći i pomoći niti da želiš. Upravo smo zbog toga pokrenule ovu akciju, naš način da pokušamo olakšati stvari barem nekima, budući da ne možemo svima.”


Pravilnik o radu Zakladnog Vijeća
Kliknite za download Pravilnika o radu Zakladnog Vijeća.